Historiek

Het is zowel in als buiten hippische kringen bekend dat Waregem de bakermat is van de paardensport in België.

Deze binding met het paard is zo sterk omdat de ontwikkeling van Waregem uit een onbeduidend landelijk dorp gegroeid is naar een bloeiend nijverheids- en handelscentrum. De bepalende factor hiervoor was de fantastische bekendheid van de Grote Steeple Chase van Vlaanderen tussen 1860 en 1880. Deze uiterst spectaculaire ren was toendertijd reeds één van de voornaamste wedrennen op het continent.

Haar faam en populariteit waren zo groot dat zij als gelijke werd beschouwd van de belangrijke top-evenementen in Frankrijk en Engeland. Ieder jaar stuurden de grote Britse en Franse renstallen hun beste paarden om de Grote Steeple Chase van Vlaanderen te betwisten.

Voor de top-jockeys was het een bijzondere eer om een overwinning aan de Gaverbeek op hun palmares te mogen en te kunnen bijschrijven.

Vooral de sprong over de Gaverbeek was een beroemende hindernis.

Reeds in 1861 schreef een Parijse krant:

“La rivière de Waregem à cinq mètres de largeur, elle est plus difficile que celle da la Marche (Paris) laquelle l’emporte en largeur sur toutes les rivières de steeple-chase d’Angleterre. “

Felix de Ruyck samen met enkele vooraanstaande burgers van Waregem en omstreken richtte de ruitervereniging onder de benaming Sint-Mauritius op. Het is deze vereniging die in 1849 het initiatief nam om paardenkoersen te houden ter gelegenheid van Waregem Kermis en dit de eerste maal op maandag 25 augustus 1847 om 16 uur.”

Er werd begonnen met twee koersen: eerst een vlucht koers voor boerepaarden, daarna een bereden draverij., Volgens taaie Waregemse legende werden die koersen gelopen in en om de Statiestraat en voor die gelegenheid werden de kassiestenen uitgebroken.

Het succes nam toe en in 1854 aanvaarde Prins Filip, Graaf van Vlaanderen, 2e zoon van Koning Leopold I en vader van Koning Albert I, het ere-voorzitterschap van Waregem Koerse. In 1856 bezocht de Prins als ere-voorzitter zijn Waregem Koerse.

In 1855 kreeg Felix de Ruyck de toelating om Waregem Koerse te organiseren op de weides gelegen aan de Holstraat, en in 1858 werd er voor de eerste maal de Grote Steeple Chase van Vlaanderen gelopen op de weides aan de Gaverbeek, vrijgevig gesponsord door de Franse zakenman, Marc Lejeune.

Enkele anekdoten:

  • In 1861 namen drie gebroeders du Roy de Blicquy deel aan de steeple chase voorbehouden aan officieren.
  • Samen namen ze de start, samen sprongen zij over de Gaverbeek en samen vielen ze erin.
  • Het paard dat de meeste lauweren heeft geoogst op het Gaverbeekhippodroom is ontegensprekelijk Redpath, die maar liefst 7 maal de Grote Steeple Chase van Vlaanderen won, het laatst in 1896.
  • Sinds 1849 vindt Waregem Koerse plaats op de eerste dinsdag na de laatste zondag van augustus.
  • In 1997 werd een heuse stoet met 500 paarden georganiseerd om de 150ste verjaarde van Waregem Koerse te vieren.
  • In 2022 werd het 175-jarig bestaan van Waregem Koerse gevierd en mag dan ook bestempeld worden als een mijlpaal in de geschiedenis van dit schitterend evenement. Een recordaantal bezoekers maakten deel uit van dit prachtig feest.

Indrukwekkende Polinuit wint ING Grote Steeple Chase opnieuw

 

De weergoden waren Waregem Koerse alweer gunstig gezind. Dat bracht opnieuw 35.000 toeschouwers op de been, ook al omdat topsport en entertainment tijdens Waregem Koerse een garantie zijn.

Publiekstrekker is nog altijd de ING Grote Steeple Chase en die werd net als vorig jaar gewonnen door Polinuit met topjockey Angelo Zuliani in het zadel. De Franse succestrainer Patrice Quinton zag het alweer met lede ogen aan. Van de zeven deelnemende paarden worden er vijf door hem getraind en van twee is Quinton zelfs eigenaar. Na de nederlaag van vorig jaar – Quinton had de tien voorgaande edities gewonnen – wilde Quinton revanche nemen. En lang zag alles er goed uit voor Quinton want zijn paarden Dreammy Love en Heclypse Blue liepen lang op kop, maar met een indrukwekkende eindspurt ging Polinuit in extremis alsnog met de overwinning lopen. Van vier naar één in geen tijd, Polinuit was niet toevallig één van de favorieten. Een geweldige race met een geweldige winnaar.

Net voor de ING Grote Steeple Chase hadden enkele Bekende Vlamingen hun goed hart getoond door deel te nemen aan de Horse Race 4Brain. 4Brain is een project dat probeert geld in te zamelen voor meer onderzoek naar hersenaandoeningen. Stig Broeckx, de ex-renner die zeven jaar geleden een horror ongeluk had en daarbij ernstige hersenschade opliep, gooide de armen in de lucht toen hij in z’n duo sulky als winnaar over de finish liep, maar de finish foto besliste er – helaas voor Stig – anders over. Griet Verhaeghe uit Kortrijk ging alsnog met de zege lopen en dat op haar 60ste verjaardag. Griet mocht als niet bekende Vlaming deelnemen na lottrekking. Europees basketkampioene Emma Meesseman was dé grote vedette en kon best leven met haar derde plaats.

In de Grote Prijs Stad Waregem tot slot was het uitkijken naar het duel tussen good old Jos Verbeeck en het 26-jarige Belgische aanstormende talent Hanna Huygens, maar dat viel even tegen. Ialto D’Hertals, het paard van Hanna Huygens, begon te galopperen en dat is niet toegestaan. Uitsluiting dus voor Huygens. Jos Verbeeck van zijn kant hield de teugels vast van Brand Roc, een machine van een paard, maar Brand Roc en Verbeeck kwamen niet verder dan de 6de plaats. De Grote Prijs Stad Waregem werd gewonnen door Clarisse Lelièvre met Espoir Flymp.

In tien spannende races haalden alle paarden veilig de finish. Dat was de ultieme bekroning van een geanimeerde namiddag op de Waregemse hippodroom. Interviews ‘langs de lijn’ door Anne Debaetslier, DJ Tom met stevige beats, de filmpaarden van Zarafa en tal van eet- en drankstandjes zorgden alweer voor een unieke sfeer. Dat werd ook beaamd door onder anderen premier Alexander De Croo en de ministers Vincent van Peteghem en Hilde Crevits. Waregem Koerse is een traditiegebeuren zonder weerga. Dat zal ook volgend jaar weer blijken op dinsdag 27 augustus 2024.

 

Koop hier je tickets! Tickets