NieuwsWereldvermaarde topjockey Soumillon was gisteren in Waregem

Grootmeester leert jonge Belgische jockeys knepen van het vak

Waregem Koerse heeft er vanaf dit jaar een attractie bij: een heuse ponykoers die niet verward mag worden met een koers voor Shetlanders. De pony’s zien eruit als gewone paarden maar hebben een lagere schofthoogte, tot 147 centimeter. Alles wat daarboven gaat is een paard.

Tijdens Waregem Koerse – op dinsdag 27 augustus – zullen de pony’s bereden worden door jonge talentvolle topjockeys, waaronder ook enkele Belgen. Die Belgen hebben intussen al enkele doorgedreven trainingen achter de rug op het ‘heilige’ gras van de Waregemse hippodroom. Zo ook gisteren, woensdag, onder het toeziend oog dan nog van de wereldvermaarde Belgische topjockey Christophe Soumillon. 42 jaar is Christophe Soumillon, afkomstig uit Brussel, maar hij woont wel al lang in Frankrijk, hét land van draf en galop. Zijn palmares is indrukwekkend:
Zo heeft Soumillon liefst tien keer de Cravache d’Or gewonnen. Die titel wordt elk jaar uitgereikt aan de beste jockey in Frankrijk. Daarnaast won hij ook nog twee keer de Dubai World Cup, ’s werelds hoogst gedoteerde koers, en nog tal van andere zeer prestigieuze wedstrijden. De Roger Federer of de Lionel Messi van de vlakke galop zeg maar.

Extra boost

Christophe Soumillon zag woensdag dat het goed was. Hij gaf tips aan de jonge Belgen en was ook lovend over de accommodatie. “De infrastructuur van de Waregemse Hippodroom is geweldig”, vindt Soumillon. “En er loopt ook heel wat jockeytalent rond in België. De ponykoers zal een extra boost geven aan Waregem Koerse. Dat wordt spektakel want die jongens geven elkaar geen duimbreed toe en zullen er tegen dan helemaal klaar voor zijn.”

Christophe Soumillon reikte vorig jaar als eregast prijzen uit tijdens Waregem Koerse. “En dat vonden wij toen al een enorme eer”, verduidelijkt Thierry Storme, ondervoorzitter en sportdirecteur van Waregem Koerse. “En hem nu hier al in februari in ons midden hebben om onze talenten te begeleiden is al helemaal niet vanzelfsprekend. Die jongeren kijken op naar zo’n grote meneer. Wij zijn super blij dat Christophe zich engageert voor ons nieuwe project.”

Jens Dendoncker zet schouders onder Horse Race 4Brain

 

Tickets te koop voor Waregem Koers

Over ruim drie maanden zullen veel ogen weer gericht zijn op Waregem Koerse, nog altijd het oudste ééndaagse sportevenement in ons land. Op dinsdag 27 augustus kunnen weer meer dan 35.000 toeschouwers hun hartje ophalen aan een namiddag draf- en galopsport van de bovenste plank. Onder die 35.000 personen ook 6.000 trouwe VIP’s die Waregem Koerse beschouwen als een evenement dat je niet mag missen als start van het najaar.

 

4Brain

 Een totaalspektakel met topsport en entertainment die hand in hand gaan, maar Waregem Koerse wil zich ook sociaal engageren met onder meer voor het vierde jaar op een rij de Horse Race 4Brain voor het goede doel. Net voor de ING Grote Steeple Chase neemt een aantal Bekende Vlamingen het in duo sulky’s tegen elkaar op met als doel: geld inzamelen voor meer onderzoek naar hersenaandoeningen. Uithangbord van dienst wordt dit jaar presentator en comedian Jens Dendoncker, zelf nu en dan slachtoffer van een epileptische aanval en ambassadeur van de Vlaamse Epilepsie Liga.

“Ik ga dus proberen om tijdens de Horse Race 4Brain zoveel mogelijk geld te verzamelen voor de Epilepsie Liga”, legt Jens uit, “en bij deze wil ik ook nog eens benadrukken dat epilepsie echt wel nog te vaak onderschat wordt, maar het is niet de bedoeling dat enkel ik en epilepsie in de belangstelling zullen staan. Het 4Brain project van onder anderen Professor Paul Boon moet de grootste aandacht krijgen. Dat gaat over alle hersenaandoeningen.”Intussen is er aangetoond dat niet drie maar zelfs meer dan vier mensen op tien ooit op één of andere manier te maken krijgen met een hersenaandoening. Waregem Koerse is heel blij dat Jens Dendoncker zijn schouders onder dit project zet.

 

Revanche voor Quinton?

Uiteraard vormt de Horse Race 4Brain maar een deel van het goed gevulde programma. Van half twee tot zeven uur worden er in totaal liefst 10 races gelopen, met halfweg uiteraard de ING Grote Steeple Chase als blikvanger. Slaagt Polinuit van de Franse toptrainer Nicolle erin om voor de derde keer op rij te winnen en komt hij zo in de galerij van de allergrootsten van Waregem Koerse of slaagt die andere Franse toptrainer Patrice Quinton er na twee jaar zonder zegebloemen weer in om aan te knopen met de overwinning. Dat Waregem Koerse lééft, bewijst de prijzenpot: liefst € 361.000 ! Dat is in vergelijking met vorig jaar een verhoging met € 83.000. Hieronder het volledige programma.

 

Crystal Cup

Waregem Koerse maakt deel uit van de prestigieuze Crystal Cup, een reeks van 11 rennen in zes Europese landen. De challenge, met een prijzenpot van € 815.000, begint voor het tweede jaar in Waregem en eindigt in mei 2025 in het Franse Lion d’Angers.

 

Tickets/NMBS

De vele fans van Waregem Koerse willen het graag meemaken vanop de eerste rij en kunnen vanaf nu hun tickets kopen via de website www.waregemkoerse.be. Wie nu koopt, koopt goedkoper ! In de eerste wave – vanaf nu dus – betaal je € 13 voor het middenplein, € 25 voor de weegplaats en € 60 voor de zittribune. Waregem Koerse blijft trouwens verder inzetten op duurzaamheid en milieubewustzijn. Zo kunnen fans met een Waregem Koerse ticket aan de helft van de prijs met de trein naar Waregem komen. Aan het station van Waregem zullen er shuttlebussen klaar staan om hen naar de hippodroom te brengen.

 

Waregem Koerse Spel

Waregem Koerse SpelEn voor één fan kan het helemaal té gek worden: de winnaar van het Waregem Koerse Spel mag zélf deelnemen aan de Horse Race 4Brain in een duo sulky. Om kans te maken op dit unieke moment nemen fans gewoon deel aan het Waregem Koerse spel. Dat is vanaf 31 mei terug te vinden op de website. Begin augustus wordt de winnaar bekend gemaakt.