Duurzaamheid

Beleef een duurzame Waregem Koerse!

Bij Waregem Koerse zijn we toegewijd aan een duurzame toekomst en hebben we sinds 2022 al belangrijke stappen gezet richting duurzaamheid. We hebben onze Carbon Footprint geanalyseerd en concrete initiatieven genomen op het gebied van milieu en sociale verantwoordelijkheid. Nu willen we ons evenement verder ontwikkelen en nog duurzamer maken!

CO2-uitstoot:


Dit jaar werken we samen met een gespecialiseerde firma om onze CO2-uitstoot nog beter in kaart te brengen.

Energie:


Onze opbouw en afbraak gebeuren volledig op zonnepanelen en batterijen, waardoor we ons dieselverbruik met 35% verminderen. We optimaliseren alle energiepunten door gedetailleerde analyses van het gebruik van dieselgeneratoren. In 2022 hebben we vaste elektriciteitskasten geïnstalleerd, en we willen dit in de toekomst verder uitbreiden.

Afval:

We verplichten het gebruik van herbruikbare bekers voor iedereen behalve VIP’s, die met glas werken. Kartonnen drankhouders of plastic/petflessen zijn niet toegestaan. Onze fastfoodproducten worden niet in plastic verkocht. Het afval wordt gesorteerd, we werken samen met green teams en met een gespecialiseerde firma voor het afvalbeheer. De signalisatie wordt jaarlijks hergebruikt.

We verplichten het gebruik van herbruikbare bekers voor iedereen behalve VIP’s, die met glas werken. Kartonnen drankhouders of plastic/petflessen zijn niet toegestaan. Onze fastfoodproducten worden niet in plastic verkocht. Het afval wordt gesorteerd, we werken samen met groene teams en met een gespecialiseerde firma voor afvalbeheer. De signalisatie wordt jaarlijks hergebruikt.

Water:

We gebruiken 100% vacuümtoiletten voor het grote publiek om 10.000den liters water te besparen. Het water dat de pistes bewatert, is gerecycleerd regenwater. Dhemische producten zijn niet toegestaan. Al onze schoonmaakmiddelen zijn ecologisch afbreekbaar.

Transport:

We gebruiken elektrische gators. We promoten het openbaar vervoer en de capaciteit tijdens Waregem Koerse wordt verhoogd. Een grote fietsenparking bij de hippodroom priortiseert fietsers.

Sociale verantwoordelijkheid:

Wij bieden werkloze personen een kans om zich te integreren in ons organisatieteam en een positieve werkervaring op te doen.   Nadien bieden we hen een certificaat waarmee ze kunnen gaan solliciteren.

  • We organiseren de Horserace 4 Brain, een koerse om aandacht te geven aan hersenaandoeningen en mensen bewust te maken hoe ze hun hersenen kunnen gezond houden. We werken hiervoor samen met de non-profitorganisatie 4 Brain. Het gewonnen prijzengeld wordt geschonken aan 4Brain of een organisatie met dezelfde missie als 4Brain.
  • Personen die een ticket kopen en een donatie geven aan 4Brain maken kans om deel te nemen aan de Horse Race 4Brain.
  • In samenwerking met het welzijnshuis van Waregem bieden we een kansentarief ticket aan zodat iedereen kan genieten van Waregem Koerse.
  • Mensen uit een woonzorg centra of personen met een beperking kunnen genieten van Waregem Koerse op een speciaal voorziene plaats.
  • Paardensport is een van de weinige sporten waar zowel mannen en vrouwen het tegen elkaar opnemen. We plaatsen bewust de vrouwelijke jockeys in the picture.
  • Onze merchandising producten zijn fair trade producten.
Veiligheid:

We hebben een intern noodplan en nauwgevolgde veiligheidsvoorschriften voor al onze medewerkers. Samenwerking met Noodweer.be helpt ons het weer te monitoren.

Hitte:

Bij temperaturen vanaf 30 graden Celsius hanteren we een hitteplan.

Paardvriendelijkheid:

Bij Waregem Koerse staat paardenwelzijn centraal! In 2023 hebben we het parcours aangepast voor de veiligheid, de hindernissen werden herbeplant voor de doorspringbaarheid van de paarden. We zorgen voor verplichte dierenartscontroles via onafhankelijke dierenartsen van de universiteit van Gent. Waregem Koerse is de enige paardenkoerse in België die dit organiseert. Verder werken we samen met externe organisaties in het kader van paardenwelzijn. Onze grasbodem wordt optimaal onderhouden, en we voeren dopingcontroles uit voor zowel paarden als jockeys.

Bij Waregem Koerse verbinden we duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid met een fantastische paardensportbeleving.

                                   

Jens Dendoncker zet schouders onder Horse Race 4Brain

 

Tickets te koop voor Waregem Koers

Over ruim drie maanden zullen veel ogen weer gericht zijn op Waregem Koerse, nog altijd het oudste ééndaagse sportevenement in ons land. Op dinsdag 27 augustus kunnen weer meer dan 35.000 toeschouwers hun hartje ophalen aan een namiddag draf- en galopsport van de bovenste plank. Onder die 35.000 personen ook 6.000 trouwe VIP’s die Waregem Koerse beschouwen als een evenement dat je niet mag missen als start van het najaar.

 

4Brain

 Een totaalspektakel met topsport en entertainment die hand in hand gaan, maar Waregem Koerse wil zich ook sociaal engageren met onder meer voor het vierde jaar op een rij de Horse Race 4Brain voor het goede doel. Net voor de ING Grote Steeple Chase neemt een aantal Bekende Vlamingen het in duo sulky’s tegen elkaar op met als doel: geld inzamelen voor meer onderzoek naar hersenaandoeningen. Uithangbord van dienst wordt dit jaar presentator en comedian Jens Dendoncker, zelf nu en dan slachtoffer van een epileptische aanval en ambassadeur van de Vlaamse Epilepsie Liga.

“Ik ga dus proberen om tijdens de Horse Race 4Brain zoveel mogelijk geld te verzamelen voor de Epilepsie Liga”, legt Jens uit, “en bij deze wil ik ook nog eens benadrukken dat epilepsie echt wel nog te vaak onderschat wordt, maar het is niet de bedoeling dat enkel ik en epilepsie in de belangstelling zullen staan. Het 4Brain project van onder anderen Professor Paul Boon moet de grootste aandacht krijgen. Dat gaat over alle hersenaandoeningen.”Intussen is er aangetoond dat niet drie maar zelfs meer dan vier mensen op tien ooit op één of andere manier te maken krijgen met een hersenaandoening. Waregem Koerse is heel blij dat Jens Dendoncker zijn schouders onder dit project zet.

 

Revanche voor Quinton?

Uiteraard vormt de Horse Race 4Brain maar een deel van het goed gevulde programma. Van half twee tot zeven uur worden er in totaal liefst 10 races gelopen, met halfweg uiteraard de ING Grote Steeple Chase als blikvanger. Slaagt Polinuit van de Franse toptrainer Nicolle erin om voor de derde keer op rij te winnen en komt hij zo in de galerij van de allergrootsten van Waregem Koerse of slaagt die andere Franse toptrainer Patrice Quinton er na twee jaar zonder zegebloemen weer in om aan te knopen met de overwinning. Dat Waregem Koerse lééft, bewijst de prijzenpot: liefst € 361.000 ! Dat is in vergelijking met vorig jaar een verhoging met € 83.000. Hieronder het volledige programma.

 

Crystal Cup

Waregem Koerse maakt deel uit van de prestigieuze Crystal Cup, een reeks van 11 rennen in zes Europese landen. De challenge, met een prijzenpot van € 815.000, begint voor het tweede jaar in Waregem en eindigt in mei 2025 in het Franse Lion d’Angers.

 

Tickets/NMBS

De vele fans van Waregem Koerse willen het graag meemaken vanop de eerste rij en kunnen vanaf nu hun tickets kopen via de website www.waregemkoerse.be. Wie nu koopt, koopt goedkoper ! In de eerste wave – vanaf nu dus – betaal je € 13 voor het middenplein, € 25 voor de weegplaats en € 60 voor de zittribune. Waregem Koerse blijft trouwens verder inzetten op duurzaamheid en milieubewustzijn. Zo kunnen fans met een Waregem Koerse ticket aan de helft van de prijs met de trein naar Waregem komen. Aan het station van Waregem zullen er shuttlebussen klaar staan om hen naar de hippodroom te brengen.

 

Waregem Koerse Spel

Waregem Koerse SpelEn voor één fan kan het helemaal té gek worden: de winnaar van het Waregem Koerse Spel mag zélf deelnemen aan de Horse Race 4Brain in een duo sulky. Om kans te maken op dit unieke moment nemen fans gewoon deel aan het Waregem Koerse spel. Dat is vanaf 31 mei terug te vinden op de website. Begin augustus wordt de winnaar bekend gemaakt.