Duurzaamheid

Beleef een duurzame Waregem Koerse!
Bij Waregem Koerse zijn we toegewijd aan een duurzame toekomst en hebben we sinds 2022 al belangrijke stappen gezet richting duurzaamheid. We hebben onze Carbon Footprint geanalyseerd en concrete initiatieven genomen op het gebied van milieu en sociale verantwoordelijkheid. Nu willen we ons evenement verder ontwikkelen en nog duurzamer maken!

CO2-uitstoot:
Dit jaar werken we samen met een gespecialiseerde firma om onze CO2-uitstoot nog beter in kaart te brengen.

Energie:
Onze opbouw en afbraak gebeuren volledig op zonnepanelen en batterijen, waardoor we ons dieselverbruik met 35% verminderen. We optimaliseren alle energiepunten door gedetailleerde analyses van het dieselgeneratorgebruik. In 2022 hebben we vaste elektriciteitskasten geïnstalleerd, en we willen dit in de toekomst verder uitbreiden.

Afval:
We verplichten het gebruik van herbruikbare bekers voor iedereen behalve VIP’s, die met glas werken. Kartonnen drankhouders of plastic/petflessen zijn niet toegestaan. Onze fastfoodproducten worden niet in plastic verkocht. Het afval wordt gesorteerd, we werken samen met green teams en met een gespecialiseerde firma voor het afvalbeheer. De signalisatie wordt jaarlijks hergebruikt.

Water:
We gebruiken 100% vacuümtoiletten voor het grote publiek om 10.000den liters water te besparen. Het water dat de pistes bewatert, is gerecycleerd regenwater. Dhemische producten zijn niet toegestaan. Al onze schoonmaakmiddelen zijn ecologisch afbreekbaar.

Transport:
We gebruiken elektrische gators. We promoten het openbaar vervoer en de capaciteit tijdens Waregem Koerse wordt verhoogd. Een grote fietsenparking bij de hippodroom priortiseert fietsers.

Sociale verantwoordelijkheid:
Wij bieden werkloze personen een kans om zich te integreren in ons organisatieteam en een positieve werkervaring op te doen.   Nadien bieden we hen een certificaat waarmee ze kunnen gaan solliciteren.

  • We organiseren de Horserace 4 Brain, een koerse om aandacht te geven aan hersenaandoeningen en mensen bewust te maken hoe ze hun hersenen kunnen gezond houden. We werken hiervoor samen met de non-profitorganisatie 4 Brain. Het gewonnen prijzengeld wordt geschonken aan 4Brain of een organisatie met dezelfde missie als 4Brain.
  • Personen die een ticket kopen en een donatie geven aan 4Brain en/of Go Forest maken kans om deel te nemen aan de Horse Race 4Brain. GoForest zorgt voor wereldwijde herbebossing.
  • In samenwerking met het welzijnshuis van Waregem bieden we een kansentarief ticket aan zodat iedereen kan genieten van Waregem Koerse.
  • Mensen uit een woonzorg centra of personen met een beperking kunnen genieten van Waregem Koerse op een speciaal voorziene plaats.
  • Paardensport is een van de weinige sporten waar zowel mannen en vrouwen het tegen elkaar opnemen. We plaatsen bewust de vrouwelijke jockeys in the picture.
  • Onze merchandising producten zijn fair trade producten.

Veiligheid:
We hebben een intern noodplan en nauwgevolgde veiligheidsvoorschriften voor al onze medewerkers. Samenwerking met Noodweer.be helpt ons het weer te monitoren.

Hitte:
Bij temperaturen vanaf 30 graden Celsius hanteren we een hitteplan.

Paardvriendelijkheid:
Bij Waregem Koerse staat paardenwelzijn centraal! In 2023 hebben we het parcours aangepast voor de veiligheid, de hindernissen werden herbeplant voor de doorspringbaarheid van de paarden. We zorgen voor verplichte dierenartscontroles via onafhankelijke dierenartsen van de universiteit van Gent. Waregem Koerse is de enige paardenkoerse in België die dit organiseert. Verder werken we samen met externe organisaties in het kader van paardenwelzijn. Onze grasbodem wordt optimaal onderhouden, en we voeren dopingcontroles uit voor zowel paarden als jockeys.

Bij Waregem Koerse verbinden we duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid met een fantastische paardensportbeleving.

                                   

Indrukwekkende Polinuit wint ING Grote Steeple Chase opnieuw

 

De weergoden waren Waregem Koerse alweer gunstig gezind. Dat bracht opnieuw 35.000 toeschouwers op de been, ook al omdat topsport en entertainment tijdens Waregem Koerse een garantie zijn.

Publiekstrekker is nog altijd de ING Grote Steeple Chase en die werd net als vorig jaar gewonnen door Polinuit met topjockey Angelo Zuliani in het zadel. De Franse succestrainer Patrice Quinton zag het alweer met lede ogen aan. Van de zeven deelnemende paarden worden er vijf door hem getraind en van twee is Quinton zelfs eigenaar. Na de nederlaag van vorig jaar – Quinton had de tien voorgaande edities gewonnen – wilde Quinton revanche nemen. En lang zag alles er goed uit voor Quinton want zijn paarden Dreammy Love en Heclypse Blue liepen lang op kop, maar met een indrukwekkende eindspurt ging Polinuit in extremis alsnog met de overwinning lopen. Van vier naar één in geen tijd, Polinuit was niet toevallig één van de favorieten. Een geweldige race met een geweldige winnaar.

Net voor de ING Grote Steeple Chase hadden enkele Bekende Vlamingen hun goed hart getoond door deel te nemen aan de Horse Race 4Brain. 4Brain is een project dat probeert geld in te zamelen voor meer onderzoek naar hersenaandoeningen. Stig Broeckx, de ex-renner die zeven jaar geleden een horror ongeluk had en daarbij ernstige hersenschade opliep, gooide de armen in de lucht toen hij in z’n duo sulky als winnaar over de finish liep, maar de finish foto besliste er – helaas voor Stig – anders over. Griet Verhaeghe uit Kortrijk ging alsnog met de zege lopen en dat op haar 60ste verjaardag. Griet mocht als niet bekende Vlaming deelnemen na lottrekking. Europees basketkampioene Emma Meesseman was dé grote vedette en kon best leven met haar derde plaats.

In de Grote Prijs Stad Waregem tot slot was het uitkijken naar het duel tussen good old Jos Verbeeck en het 26-jarige Belgische aanstormende talent Hanna Huygens, maar dat viel even tegen. Ialto D’Hertals, het paard van Hanna Huygens, begon te galopperen en dat is niet toegestaan. Uitsluiting dus voor Huygens. Jos Verbeeck van zijn kant hield de teugels vast van Brand Roc, een machine van een paard, maar Brand Roc en Verbeeck kwamen niet verder dan de 6de plaats. De Grote Prijs Stad Waregem werd gewonnen door Clarisse Lelièvre met Espoir Flymp.

In tien spannende races haalden alle paarden veilig de finish. Dat was de ultieme bekroning van een geanimeerde namiddag op de Waregemse hippodroom. Interviews ‘langs de lijn’ door Anne Debaetslier, DJ Tom met stevige beats, de filmpaarden van Zarafa en tal van eet- en drankstandjes zorgden alweer voor een unieke sfeer. Dat werd ook beaamd door onder anderen premier Alexander De Croo en de ministers Vincent van Peteghem en Hilde Crevits. Waregem Koerse is een traditiegebeuren zonder weerga. Dat zal ook volgend jaar weer blijken op dinsdag 27 augustus 2024.

 

Koop hier je tickets! Tickets